Kunstgras leginstructie: stappenplan zelf kunstgras leggen

Wil jij je kunstgras zelf gaan leggen? Lees dan onze heldere kunstgras leginstructies of bekijk onze uitgebreide ‘how-to’ video op YouTube. Wanneer je stap voor stap door deze kunstgras leginstructie gaat is het zelf leggen van kunstgras een eitje. Toch hulp nodig? Neem contact met ons op voor tips & tricks.

Benodigdheden:
– Schep
– Kruiwagen
– Trilplaat
– Waterpas of afreilat
– Stabiliserend gronddoek
– Stanleymes
– Zelfklevende kunstgrastape
– Kunstgras
– Ankers
– Instrooizand
– Bezem

Stap 1: Verwijder je oude graszoden en graaf de grond af

Steeds meer mensen stappen over van graszoden naar (het onderhoudsvriendelijke) kunstgras. Voor de meeste mensen is daarom de eerste stap richting een tuin met kunstgras het afgraven van de oude grasmat. Dit is vrij eenvoudig te doen doormiddel van een schep of speciale gazonzodensnijder.

Het is van belang dat je goed oplet tot welke diepte je de grond afgraaft. Het advies van Kunstgrasveiling is om 5 cm aan te houden voor de af te graven diepte. Het afgraven van de grond is nodig om de basis te leggen voor jouw zelf gelegde kunstgrasmat. Lees snel de volgende stap van deze kunstgras leginstructie. Zien hoe wij oude graszoden verwijderen? Bekijk deze video.

Stap 2: Vul je afgegraven bak met wit zand.

Zodra je de grond op je gewenste diepte hebt afgegraven kun je beginnen met het opvullen van je bak. Dit word gedaan met opvulzand/witzand. Dit zorgt voor een sterke ondergrond wat minder snel verzakt als de normale grond. Zorg dat je de uitgegraven bak volledig opvult met witzand, maar onthoud dat je nog een paar centimeter overhoudt voor je kunstgras (het witzand zal zakken wanneer je het aantrilt)! Hierna kun je beginnen met aan aftrillen en afvlakken van je bak.

TIP: voor extra stevige ondergrond voor het kunstgras kun je bovenop het witte zandbed nog een extra toplaag (2 a 3 cm) van lava of betongranulaat aanbrengen. Deze laag wordt nog harder als je zandbed en is ideaal voor een tuin of veld dat intensief gebruikt wordt. Hierbij doe je in principe het zelfde als met je zandbed, opvullen, nat maken, aftrillen en afvlakken. Dit doe je pas nadat je het zandbed af hebt getrild zodat beide lagen hecht en sterk zijn.

Zien hoe wij opvullen met wit zand of granulaat? Bekijk deze video.

Stap 3: Tril het witte zand bed af

Het aftrillen van je zandbed is een onmisbaar onderdeel binnen deze kunstgras leginstructie als we praten over het aanleggen van je kunstgras. Zorg eerst dat je het zandbed nat maakt met een tuin slang of gieter. Dit zorgt ervoor dat het zand hecht zodat het nog beter een geheel wordt als je het gaat aftrillen. Doe dit niet te lang en voorkom dat het zand drassig wordt en gaat veren. Hierna kun je beginnen met het aftrillen van je zandbed. Je gaat met je trilmachine over het opgevulde zand heen. Hierdoor wordt het een compacte massa en voorkom je veel oneffenheden en kuilen. Zorg dat je alles 2x aftrilt. Tijdens het aftrillen zal het zandbed wat zakken, zorg er dus voor dat je bak voldoende is opgevuld met zand.

TIP: mocht je betonbanden rondom je bak hebben staan let dan op dat je de buitenkant ook goed aan hebt gewerkt met grond zodat je voorkomt dat je de banden weg trilt en ze opnieuw moet zetten.

Benieuwd hoe wij aftrillen? Bekijk deze video.

Stap 4: Vlak het witte zandbed af

Nadat je alles hebt afgetrild is het tijd om je onderlaag op je gewenste hoogte af te vlakken. Het beste is om naar het omliggende pad of je gereedschap toe te werken zodat je niet over je afgestreken onderlaag heen hoeft te lopen. Bepaal je gewenste hoogte met een waterpas of afreilatje. Wij raden aan om dit 1 of 2 cm onder je pad of betonband te houden zodat je polen iets wat uitsteken en je mooi in je kunstgras kijkt (dit is dus ook afhankelijk van de poolhoogte van je kunstgras).

Benieuwd hoe wij afvlakken? Bekijk deze video.

Stap 5: Voorzie je witte zandbed van stabiliserend gronddoek

Als je onderlaag naar wens is kun je beginnen met het leggen van je stabiliserende onderdoek. De laatste loodjes worden gelegd! Rollen onderdoek worden altijd geleverd op 2.10m breedte. Is je bak breder dan 2.10m zorg er dan voor dat de verschillende delen elkaar overlappen zodat je geen zwakke punten hebt onder je mat. Loop niet over je onderlaag maar loop achter je rol onderdoek aan tijdens het uitrollen, dit voor optimaal resultaat en het voorkomen van oneffenheden. Snij je doek af in de bak en zorg ervoor dat hij niet te lang is waardoor hij omhoog gaat staan tegen je rand en hij later zichtbaar blijft.

TIP: Mocht het waaien is het slim om wat gewicht op de hoeken te leggen, zo voorkom je dat je doek wegwaait.

Benieuwd hoe wij een stabiliserend gronddoek leggen? Bekijk deze video

Stap 6: Rol het kunstgras uit en snij het op maat.

Zodra je de vorige stappen van deze kunstgras leginstructie hebt afgewerkt kun je beginnen met het leggen van je kunstgras. De nieuwe rollen kunstgras leveren wij in breedtes van 2 en 4 meter, houd hier rekening mee met het leggen zodat je niet te kort komt en je zo min mogelijk hoeft te lijmen. Leg het kunstgras op je gewenste plek, snij in eerste instantie de mat af met een over lengte van 5 cm en snij deze hierna mooi in je bak. Hiermee voorkom je dat je de mat te kort afsnijd waardoor je open randen krijgt. Let hier bij wel op dat je het kunstgras nooit de strak afsnijdt. Mocht het te strak liggen heb je kans op plooien in je mat en dit kan later een probleem worden. Dus zorg dat het kunstgras niet omhoog gaat staan bij de randen.

TIP: Bij het meeste kunstgras staan de sprieten een bepaalde kant/richting op, wij noemen dit ‘de vleugrichting’. Wanneer je tegen deze richting in kijkt, heeft kunstgras de meest natuurlijke uitstraling. Wij raden daarom aan om het kunstgras zo uit te rollen dat je vanaf de plek waar je veel tegen het gras aan kijkt in de vleug kijkt.

Zien hoe wij kunstgras op maat snijden? Bekijk deze video

Stap 7: Verlijm de verschillende stukken kunstgras.

Wanneer je verschillende stukken nodig hebt om je bak te bedekken moet je deze nadat je ze op de de goede plaats hebt gelegd aan elkaar vast maken. Dit kan met heel eenvoudig met onze plaktape. Voor tuinen waar regelmatig op gespeeld en gelopen wordt raden wij aan dit met onze kunstgras kit en lijmband te doen. Zorg ten aller tijden dat de matten elkaar niet overlappen en zorg dat er circa 5mm tussen de verschillende matten zit. Hierna kun je beginnen met het verlijmen van je mat. Sla de verschillende stukken open en leg je lijmband in het midden. Verdeel de kit op je lijmband. 1 tube kit is geschikt voor het verlijmen van 6 meter lijmband. Zorg er dus voor dat je er niet teveel op smeert, hiermee voorkom je dat de lijm tussen de matten omhoog komt en dit blijft zien.

Leg hierna de lijmband in het midden van de matten die je aan elkaar wilt verlijmen (onder elke mat evenveel). Klap de matten dicht en zorg dat er geen vezels in de lijm komen. Het beste is om ze gelijke tijd dicht te klappen zodat de vezels er niet onder vallen. Nadat je dit hebt gedaan is het slim om al je naden een of 2 keer aan te lopen. Dit zorgt ervoor dat de kit goed aan je mat hecht en voorkomt dat het op een later moment los gaat zitten. Laat de kit hierna drogen en begin het slaan van je haken en het instrooien van je kunstgras.

Benieuwd hoe wij het kunstgras verlijmen? Bekijk deze video

Stap 8. Sla ankers aan de rand van je kunstgras.

Je wilt natuurlijk niet dat het kunstgras aan de zijkanten open gaat waaien. Hiervoor gebruik we ankers. Deze sla je om de meter aan de rand van je kunstgras. Dit doe je door je anker een plek te zoeken tussen de poolrijen zodat je geen vezels meeneemt en een kale plek krijgt. Hou de vezels onder de ankers vandaan en sla deze verder de grond in. Borstel de vezels wat op en je ziet de ankers niet meer zitten!

Benieuwd hoe wij dit doen? Bekijk deze video

Stap 9: Strooi je kunstgras in met instrooizand

Om de ultieme uitstraling uit je kunstgras te halen is het noodzakelijk om instrooizand in je kunstgras te strooien. Dit is bij ieder kunstgras een andere hoeveelheid. Het instrooizand zorgt ervoor dat de polen rechtop blijven staan en zorgt tevens voor extra gewicht in je mat. Doe dit het liefst in kleine hoeveelheden tegelijk en zorg dat je goed verspreid in licht instrooit. Verdeel het zand zo goed mogelijk over de bak en zorg dat overal ongeveer dezelfde hoeveelheid ligt. Mocht je dit direct na het verlijmen van je kunstgras doen, zorg dan dat je deze ‘lijmnaden’ vermijdt totdat de lijm droog is. Hiermee voorkom je dat je zand in de lijm komt en er aan vast blijft zitten. Borstel het voor de zekerheid een keer door om te kijken of je niet teveel zand hebt ingestrooid.

Benieuwd hoe wij het kunstgras instrooien en opborstelen? Bekijk deze video

Stap 10. Veeg je kunstgras op voor de ultieme uitstraling.

De laatste stap binnen deze kunstgras leginstructie is het opvegen van je kunstgras. Het is nodig omdat je kunstgras op een rol geleverd wordt en de vezels hierdoor plat zijn gaan liggen. Dus pak een harde bezem uit de schuur en borstel de vezels mooi rechtop! Dit doe je door je tegen de vleugrichting in te borstelen, als je met de vezels mee veegt zorg je er in principe voor dat de vezels plat blijven liggen. Begin dus aan de kant waar jij graag tegen het gras aankijkt want deze kant heb je gekozen bij het bepalen van hoe de gras mat kwam te liggen. Hierna ziet je kunstgras er perfect uit. Ben jij gek op gadgets? Met onze Max Brush borstelmachine ben jij helemaal het mannetje van de buurt.

Benieuwd hoe wij het kunstgras instrooien en opborstelen? Bekijk deze video